Live Stream Cannabis Tribunaal

1 12 2008

logo_tribunaal_wietblad

Vandaag en morgen vindt het Cannabis Tribunaal plaats in Nieuwspoort, Den Haag.

“Het cannabistribunaal bestaat uit zes hoorzittingen en een debat met politici. De hoorzittingen worden ingeleid door twee deskundige getuigen die elk een andere visie vertegenwoordigen. Zo komen onder andere de toekomst van de coffeeshops, het medicinale gebruik en de morele basis van het verbod op cannabis ter sprake. Inzet van het tribunaal is de stelling dat het verbod op cannabis meer negatieve dan positieve effecten oplevert. Aan het eind van elke zitting wordt in samenspraak met het publiek een conclusie geformuleerd.”

Het gehele Tribunaal wordt live uitgezonden op http://www.cannabistribunaal.nl

Klik hier voor de live stream

Klik hier voor het programma van het Cannabis Tribunaal.

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

2 12 2008
stijn van kruijsdijk

Cannabistribunaal niet voor andersdenkenden

Op het Cannabistribunaal, een conferentie over het cannabisbeleid in de Nieuwspoort in Den Haag, hebben voorstanders van legalisering van het softdrugsbeleid zich van een slechte kant laten zien.

Het cannabistribunaal is een conferentie over de huidige rumoer ten aanzien van het softdrugsbeleid met sprekers vanuit het CDA, dat op termijn het beleid wil afschaffen, en voorstanders zoals hoogleraren ethiek en toxicologie.

Tegenstanders van het softdrugsbeleid, zoals een wethouder van het CDA uit Rotterdam, bepleitte in een voordracht van 10 minuten dat ‘diverse’ onderzoeken hebben aangetoond dat er een 1-op-1 relatie bestaat tussen probleemjongeren en cannabisgebruik. Directe bewijsvoering ontbrak, waardoor het publiek, vooral bestaande uit verstokte cannabisgebruikers en coffeeshophouders vooral vliegen af zaten te vangen met honend applaus.

Daarnaast viel direct gejubel en applaus hoogleraar ethiek ten deel na een (inspirerende) uiteenzetting over de rol van de overheid in een voorgenomen seculiere staat. Het standpunt daarin kon logischerwijs rekenen op bijval en kwam de discussie met tegenstanders weliswaar ten goede, maar werd deze discussie werd door het aanwezige publiek onderbroken met opmerkingen en wederom honend applaus voor de gezamenlijke tegenstanders.

Een andere hoogleraar, die op een wat onduidelijke manier pleitte voor het aan banden leggen van openingstijden van coffeeshops maar het niet oneens was met het huidige gedoogbeleid en zelfs sprak over volledige legalisering, werd tijdens het vraagmoment emotioneel bestookt met boze, niet begrijpende en soms zelfs emotionele reacties.

Het beeld dat hierbij ontstond was vooral tekenend voor het aanwezige publiek. Geen debat, geen gezonde discussie en zeker geen open minded houding ten aanzien van meningen van anderen. Je zou anders verwachten van vrijdenkenden.

2 12 2008
marijuanacannabis

Beste Stijn,

Alhoewel we het met je eens zijn dat er soms door mensen uit de zaal wat overdreven en rumoerig werd gereageerd op enkele sprekers zijn we het toch niet eens met je conclusie.

Het feit dat bepaalde mensen wat emotioneel reageren op iets wat hun dicht bij het hart ligt is iets dat hun eigenlijk niet kwalijk te nemen is. Het is hierbij de verantwoordelijkheid van de voorzitter het gesprek weer in goede banen te leiden.

Het hoongelach dat enkele sprekers ten deel viel was in de eerste plaats te wijten aan de slechte argumentatie van de sprekers zelf. Een zeer goed voorbeeld hiervan is inderdaad de vermeende 1-op-1 relatie tussen cannabis en probleem jongeren. Welk onderzoek gaat het dan om? Gaat het inderdaad een om een causaal verband? Met andere woorden, wordt je van cannabis roken een probleem jongere of is alleen het omgekeerde aangetoond? Het is immers simpel een verband te leggen en hier vervolgens in een debat makkelijk punten mee te scoren.

De opmerking dat er geen debat heeft plaatsgevonden is op zijn zacht gezegd misplaatst. De discussie tussen Mevr. Joldersma en Dhr. van Duijn was erg interessant. Mede door de uitstekende leiding van dit debat door Dhr. Weisglas was er voldoende ruimte voor beide partijen om hun punten uiteen te zetten. Dat Mevr. Joldersma helaas steeds terugviel in de retoriek en cirkelredenering kwam de discussie niet ten goede, maar dit is het publiek zeker niet aan te rekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: