Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod

7 07 2009
Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod

De Vereniging voor het Opheffen van het Cannabisverbod (VOC) is ontstaan na het Cannabis Tribunaal in Den Haag (www.cannabistribunaal.nl). Als koepelorganisatie wil de VOC een permanent platform zijn voor alle organisaties en personen die zich inzetten voor afschaffing
van het cannabisverbod.

De VOC wil zorgen voor een stevig geluid tegen de afbraak van het gedoogbeleid door dit en elk volgend kabinet en doet daarom een beroep op alle personen, bedrijven, bonden en organisaties in Nederland die zich voor deze zaak inzetten om zoveel mogelijk samen te werken. Eendracht maakt macht!

Hieronder het persbericht van de VOC als reactie op het advies commissie van de Donk.

VOC verwelkomt advies commissie van de Donk

De VOC i.o., de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod in oprichting, is verheugd dat de commissie van de Donk in haar rapport ‘Geen deuren maar daden’ een lans breekt voor de coffeeshop als ‘rustige en veilige omgeving voor de volwassen cannabisgebruiker’. De beste manier om die omgeving in stand te houden is opheffing van het cannabisverbod. VOC-woordvoerder Freek Polak: “Kies voor gezond verstand en transparantie en schakel de illegaliteit uit.”

De VOC i.o. is het met de commissie eens dat coffeeshops een nuttige voorziening voor de
cannabisconsumenten vormen, die ‘niet echt problemen veroorzaken’. Juist daarom dient er een einde te komen aan de toenemende repressie van de afgelopen tien jaar; die immers debet is aan de toegenomen verharding en agressie in het niet-gedecriminaliseerde deel van de cannabismarkt: ‘de achterdeur’. Het verbod op cannabis staat pragmatisch, evidence-based beleid in de weg.

Cannabis hoort niet in de strafwet, maar in de warenwet thuis; deugdelijk gereguleerd en gecontroleerd in plaats van overgelaten aan de illegaliteit. Het pleidooi voor een integrale benadering van roesmiddelenbeleid, inclusief alcohol, ondersteunt de VOC van harte.

De VOC i.o. zet grote vraagtekens bij het wietpas-model van ‘besloten cannabisclubs’; afkeer van registratie zal een substantieel deel van de cannabisconsumenten alsnog voor het illegale circuit doen kiezen. Wereldwijd groeit de consensus dat verbieden geen oplossing is, maar de schade door drugsgebruik en -handel juist vergroot.

Zo is de stijging van het THC-percentage van cannabis een rechtstreeks gevolg van de felle bestrijding van de cannabisteelt; een mechanisme dat al sinds de Amerikaanse drooglegging bekend is. Los van de vraag hoe schadelijk een hoog THC-percentage is; door criminalisering en gebrekkige regulering zal dit percentage zeker niet naar beneden gaan.

De VOC i.o. presenteert deze zomer een eigen advies over de toekomst van cannabis in Nederland, met als belangrijkste aanbevelingen:

  • Cannabis uit het strafrecht
  • Meer coffeeshops, niet minder, goede dekking lokale behoefte
  • Erkenning van de sociale functie van de coffeeshop
  • Afschaffing van de 500 gram voorraadregel en het scholenafstandscriterium; dit is louter symboolpolitiek.
  • Uitzondering van de tabakswet voor coffeeshops; een rustige en veilige omgeving voor cannabisconsumenten is niet te combineren met een rookverbod.
Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

15 08 2009
peter kloppert

Beste Mensen,
Officieel geheten het Plakkaat van Verlatinghe, getekend door de 17 Provincien der Staten-Generaal, waarmee wij ons samen met het huidige Belgie, ontworstelden aan de Spaanse overheersing. Het vormde de grondslag voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, het ontstaan van Nederland (precies, een republiek, dus, geen monarchie).

Hier vind je de originele, zij het ietwat stoffige tekst… Verder kon ik ‘em alleen vinden met een alleraardigst Engelse vertaling…

Vriendelijke Groet van,

Stichting Intern TV rtd.
SIT©aug2009
interntv@chello.nl
http://www.youtube.com/user/interntvd
mobile 06 274 88 931 home 010 411 30 33

15 09 2009
Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) demonstreert op het binnenhof « Wiet & Hennep

[…] We hebben het op deze website al eerder gehad over de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: