Rivm publiceert onderzoek naar schadelijkheid drugs

5 10 2009

RIVM logoHet RIVM heeft in opdracht van het ministerie van VWS een onderzoek uitgevoerd naar het schadelijke karakter van 19 verschillende genotmiddelen.

Aan het onderzoek namen 19 experts deel, die de schadelijkheid beoordeelden op basis van hun eigen wetenschappelijke expertise en de beschikbare literatuur over de middelen. Wij juichen dit soort onderzoek natuurlijk toe aangezien er op deze manier een objectief standpunt ingenomen kan worden ten opzichte van deze genotsmiddelen.

De rangschikking is bepaald op basis van de driedeling: hoe giftig is het middel (op korte en lange termijn), hoe verslavend is het, en wat is de maatschappelijke schade. Voorbeelden van de laatste factor zijn agressie, verkeersonveiligheid, arbeidsverzuim en zijn zowel op individueel niveau gemeten als op het niveau van de samenleving in zijn geheel. Bezien vanuit de gehele samenleving stijgt de schadelijkheid van deze middelen als ze veel worden gebruikt. De maatschappelijke schade gaat dan zwaarder wegen.

Wat ons meteen opviel is dat cannabis relatief laag scoort, zeker in verhouding tot alcohol en tabak. Het feit dat alcohol bijna net zo hoog scoort als heroine en crack zet je toch wel aan het denken. Moeten we slijterijen en horeca gelegenheden die dichter dan 250 meter bij een school liggen misschien maar gaan verbieden?

Een kritische kanttekening die we nog wel even bij dit onderzoek willen plaatsten..

In het onderzoek staat het volgende onder het kopje cannabis; “Uit epidemiologische studies blijkt, dat na correctie voor tabak roken, langdurig cannabisgebruik net als tabaksgebruik leidt tot een verhoogd risico op longkanker” (pagina 37). We gaan ervan uit dat het hierbij gaat om het onderzoek van Dr. Donald Tashkin (een gerenommeerd expert op het gebied van longkanker en cannabis), aangezien er geen bronvermelding bijstaat. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat er GEEN verband bestaat tussen het roken van pure cannabis en longkanker. (bron)

Hoe ze bij het RIVM aan deze informatie komen is ons dus een raadsel. Mocht iemand hier het antwoord op weten dan horen we dat graag.

Bron: rivm.nl

Advertenties

Acties

Informatie

One response

7 10 2009
maria

wat waar is :

de planten die lijken op wat men hennep of wiet noemen hebben bloemen, die puur gerookt kunnen worden.
Dit is alleen goed en heeft niets slechts.

Maar de mensen mixen het wat niet goed is. Dus zoals de regering toe staat met tabak, dat is dit onjuist. De tabak is zowiezo giftig gemaakt welke kanker kan geven.
Bij puur gebruik is er alleen goed wat men kan ontvangen.

Maar de regering heeft een beleid welke onjuist is. Want in een systeem van wel mogen verkopen en niet mogen planten, is al heel lang bewezen, dat mensen die niet juist denken, er bijvoorbeeld gif op doen, als er ziekten zijn of om gewicht te verzwaren en dit wordt zo verkocht. Hier is geen controle op.
Dus met andere woorden het beleid is levens gevaarlijk de plant met bloemen niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: