De Cannabis Cultuurprijs 2009

6 11 2009

Cannabis Cultuurprijs 2009 - Hash, marijuana & hemp museum

De Cannabis Cultuurprijs, die voor de zesde keer wordt uitgereikt, is een onderscheiding die wordt toegekend aan mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd op het gebied van hennep en cannabis.

We leven in een tijd waarin zero tolerance het gedoogbeleid vervangt (want wie wil er nou leven in een tolerante maatschappij?). Daarom is het nu is het meer dan ooit van belang dat we die mensen in het zonnetje zetten, die werkelijk verschil maken voor de beeldvorming en het gebruik van deze ten onrechte verguisde plant.

Hoewel er ook andere prijzen bestaan op het gebied van cannabis en hennep, is de Cannabis Cultuurprijs de enige prijs die wordt toegekend op grond van de verbetering van de kwaliteit van leven en kennis.

De prijs zet de verdiensten van de winnaars in de schijnwerpers met een speciaal gemaakt, uniek kunstwerk dat publiekelijk tentoongesteld wordt. Vitrines ter ere van eerdere winnaars Jack Herer en Ed Rosenthal zijn te bezichtigen in het Hash Marihuana & Hemp Museum. De winnaar van vorig jaar, de onlangs overleden Simon Vinkenoog, is vertegenwoordigd in de Hemp Gallery.

Tot de Cannabis Cultuurprijs behoort ook een geldbedrag van € 3.000. De prijs wordt jaarlijks toegekend in november, is onafhankelijk gefinancierd en om die reden vrij van politieke beïnvloeding.

De website van de cannabis Cultuurprijs kan je vinden op: hashmuseum.com/cannabis-cultuurprijs/

De uitreiking van de Cannabis Cultuurprijs 2008


In 2004 heeft het Hash, Marihuana & Hemp Museum deze unieke onderscheiding ingesteld. Als eerste ontving Eagle Bill Amato de prijs voor zijn pionierswerk bij de verbetering en promotie van het verdampen van cannabis. Zijn zoektocht naar een manier om verdampen eenvoudig beschikbaar te maken voor iedereen, leidde tot de uitvinding van de Eagle Bill Shake ’n Vape. Dit is een zakformaat verdamper gebaseerd op een oude Egyptische techniek waarbij hete stenen een constante temperatuur waarborgen. De Shake ‘n Vape wordt nog altijd gezien als een van de beste verdampers op de markt en is de favoriet van veel medicinale cannabisgebruikers.

Het jaar daarop ging prijs naar Jack Herer, auteur van onder meer The Emperor Wears No Clothes en onvermoeibaar activist voor cannabis en hennep. Hij is ervan overtuigd dat onwetendheid de enige reden is dat hennep niet geaccepteerd wordt in Amerika. Dit is de drijfveer achter zijn kruistocht om meer begrip te kweken voor hennep in de Verenigd Staten en daarbuiten.
Zijn boeken zijn vertaald in verschillende talen en, ondanks periodes van slechte gezondheid, reist hij vrijwel voortdurend door de wereld om te spreken op conferenties en seminars. Herer werd twee keer genomineerd voor het presidentschap van de VS, en is de enige ontvanger van de Cannabis Cultuurprijs die ook is opgenomen in de Counter Culture Hall of Fame (in 2003).

In 2006 ontving Ed Rosenthal de prijs als erkenning voor zijn prestaties op het gebied van medicinale marihuana, met name het ontwikkelen en bevorderen van beleid voor mediwietgebruikers in Californië. Door zijn persoonlijke strijd met het Amerikaanse rechtssysteem vestigde hij de aandacht op de onredelijkheid van de federale drugswetten in de VS, en de schade en het onrecht die ze aanrichten bij zieke mensen. Hij is ook auteur van een groot aantal veelgelezen informatieve boeken over de kweek en het gebruik van cannabis. De officiële presentatie van zijn prijs werd gehouden in het Amsterdamse Cannabis College, sinds jaar en dag een hoorn des overvloeds van informatie over alle mogelijke toepassingen van cannabis en hennep.

In 2008 ontving de gelauwerde dichter Simon Vinkenoog de prijs uit handen van Ben Dronkers bij de openingsceremonie van de Hemp Gallery. Vinkenoog is zijn leven lang voorvechter van de legalisering van cannabis geweest, en in veel van zijn gedichten noemt hij de plant. Zijn vurige voordrachten en optredens verontrustten en inspireerden zijn toehoorders overal waar hij verscheen. Hij was een tijdgenoot van Allen Ginsburg en William Burroughs, met wie hij op 11 juni 1965 voor 7000 mensen optrad tijdens de International Poetry Incarnation in de Royal Albert Hall in Londen.

Nieuwe generaties dichters, schrijvers en activisten herontdekken voortdurend het werk van Vinkenoog, die beschouwd wordt als de vader van de Vijftigers. In 2004 werd hij Dichter des Vaderlands. In hetzelfde jaar nam hij deel aan een protestactie waarbij honderden cannabiszaadjes over het hele land werden verspreid door middel van biologisch afbreekbare ‘theezakjes’ die waren vastgemaakt aan kleine ballonnen. Bij het oplaten van de ballonnetjes droeg Simon Vinkenoog een gedicht voor dat hij speciaal voor de gelegenheid had geschreven, met daarin de volgende regels:

Nederland, let op je zaak! Geen heksenjacht, geen wraak,
Geen werkverschaffing voor politie, justitie, etcetera –
Laat de marihuanagebruikers hun eigen bestaan.
Zij scheppen een andere werkelijkheid,
die naar de toekomst leidt
en verbonden is met een oud verleden.

Ondanks de faam van de eerdere winnaars en genomineerden blijft deze prijs benadrukken dat altruïstische doelen belangrijker zijn dan commercieel succes. De Cannabis Cultuurprijs is zowel een oeuvreprijs als een geste van erkentelijkheid.

Na duizenden jaren van dienstbaarheid aan de bevolking van de aarde, laat Cannabis sativa L. zich niet zonder slag of stoot verwijderen uit de schatkamer van natuurlijke hulpbronnen.  De Cannabis Cultuurprijs is een blijk van erkenning en dank voor de dappere mensen die in de frontlinie van deze strijd werken aan een toekomst waarin de mensheid ten volle gebruikmaakt van de ongekende toepassingsmogelijkheden van deze buitengewone plant.

Eerdere winnaars van de Cannabis Cultuurprijs waren naast Simon Vinkenoog onder andere: Jack Herer, Ed Rosenthal en Henk de Vries.

De genomineerden voor de Cannabis Cultuurprijs 2009 zijn:

 • Dries van Agt
 • Woody Harrelson
 • Freek Polak
 • Hans Georg Behr
 • Eddy Lepp
 • Michka Seeliger-Chatelain
 • Steven Hager
 • Howard Marks
 • Frank Serpico
 • Boris van der Ham
 • Todd McCormick

De uitreiking van de Cannabis Cultuurprijs 2009 vindt plaats in het Bethaniënklooster in Amsterdam op maandag 23 november 2009 van 16.00 – 18.00 uur. Een programma met vooraanstaande sprekers omlijst de feestelijke plechtigheid.

Er zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze uitreiking, mocht je geinterseerd zijn neem dan contact op met shiva@hemp-gallery.com

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: