Nederlandse coffeeshops dicht voor toeristen?

22 11 2010

coffeeshop bordCannabisgebruikers wereldwijd zijn ongerust over de plannen die deze maand bekend werden om een pasjessysteem voor coffeeshops te introduceren teneinde niet-inwoners van Nederland te weren uit Nederlandse coffeeshops. De nieuwe en nog instabiele regeringscoalitie wil van coffeeshops privéclubs maken, waartoe alleen volwassenen die in Nederland wonen toegang hebben. Als reden hiervoor worden de problemen met criminaliteit en sociale overlast gegeven die buitenlandse toeristen die wiet roken zouden veroorzaken.

Het is op dit moment nog onduidelijk of deze verordening op grond van de EU-wetgeving die handelsdiscriminatie verbiedt, verworpen gaat worden, of juist wél kan worden ingevoerd op grond van het feit dat het product dat verhandeld wordt niet volledig legaal is en dus niet onder deze wetgeving valt.

Wel duidelijk is dat deze maatregel, indien genomen, de coffeeshops zal beroven van het merendeel van hun inkomsten, die naar schatting zo´n 1,8 miljard euro per jaar bedragen, en dat deze vele coffeeshopwerknemers hun baan zal kosten, en dat middenin een economische crisis.

Het moet echter gezegd worden dat dit plan door de regering al in 2003 voor het eerst besproken is en dat er nog steeds niets concreets is gebeurd. Bovendien is het vertrouwen in de nieuwe coalitie niet groot. Uit recente peilingen blijkt dat slechts 28% van het electoraat verwacht dat dit kabinet de rit zal uitzitten.

Het schandelijke aan dit plan is dat het een volledige ommezwaai betekent ten opzichte van het succesvolle Nederlandse tolerantiebeleid dat ertoe heeft geleid dat Nederland het laagste percentage drugsmisbruik kent van de ontwikkelde landen.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

22 11 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: