Opstelten gaat optreden tegen Growshops

24 02 2011

In het kader van symbool politiek heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitieweer een onuitvoerbaar plan de wereld in geslingerd. Dit keer is hij van plan alle handelingen strafbaar te stellen van personen en bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, ook al telen ze niet zelf. Er komt een gevangenisstraf van drie jaar op te staan. Zo zouden onder andere de Growshops allemaal gesloten kunnen worden. Het feit dat het hier gaat om volledig legale producten waarvan je het overgrote deel ook bij een tuincentra zou kunnen kopen wordt voor het gemak even niet over gesproken. Het is ons dan ook een raadsel hoe dit wetvoorstel ooit door de eerste kamer komt.

Omvang en professionaliteit van de illegale teelt leveren een veiligheidsrisico op voor de samenleving, waartegen doortastend en effectief moet worden opgetreden. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat binnenkort voor advies naar de Raad van State gaat.

Met de huidige wetgeving kan niet stevig genoeg worden opgetreden tegen personen en bedrijven die zelf niet telen, maar wel hun geld verdienen met de levering van goederen of diensten en financiering van illegale hennepteelt. Daarom wordt het straks mogelijk alle schakels in de voorfase van de productieketen van cannabis aan te pakken. Het wetsvoorstel is het juridische sluitstuk om de illegale hennepteelt daadwerkelijk terug te dringen. Alleen al in 2009 zijn 4727 illegale kwekerijen ontmanteld en 850.000 henneplanten in beslag genomen.

De dagen van kleine hobbytelers zijn voorbij. De illegale hennepteelt is professioneler geworden. Dat blijkt onder meer uit de veredeling van planten en de verfijning van teelttechnieken, de installatie van voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit, het organiseren van de teelt, het afnemen van het eindproduct en het witwassen van de opbrengst. Rond de illegale hennepteelt vinden vele activiteiten plaats, die niet zien op het telen zelf. Dit geldt in de eerste plaats voor  growshops. Deze zijn uitgegroeid tot draaischijf van de illegale hennepteelt. Ze leveren niet alleen op grote schaal goederen voor het telen, maar dragen ook zorg voor de financiering, de inrichting van kwekerijen. Maar er zijn ook bedrijven die op minder zichtbaar de illegale hennepteelt bevorderen, zoals transport- en distributiebedrijven, verhuurders van loodsen en schuren en bijvoorbeeld elektriciens die illegale electrische installaties aanleggen.

Ook worden ingegraven zeecontainers aangetroffen die dienst doen als kweekruimte, inclusief professionele apparatuur die gewoonlijk beschikbaar is bij gespecialiseerde bedrijven. Er  worden zelfs kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale teelt van hennep (stekken) verhandeld.

De maatregel om voorbereidingshandelingen bij illegale hennepteelt strafbaar te stellen, is onderdeel van het beleid van het kabinet om de bestrijding van illegale hennepteelt te intensiveren. Dat geldt ook voor de task force georganiseerde criminaliteit Brabant die er onlangs in slaagde bij een grote actie onder meer 23 hennepkwekerijen te ontmantelen en daarbij 22 personen aan te houden.

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

13 04 2011
Maurintius

Ik weet niet of jullie deze documentaire al hebben bekeken?
Als dit niet zo is, moet u zeker een keertje doen. Interessante documentaire waaruit blijkt dat cannabis wel eens een zeer goede remedie is tegen kanker.

http://bloginfo.educate-yourself.eu/2011/03/cannabis-cure-for-cancer/

Grtz

25 03 2012
Peter Lunk

CannaChopper blijkt Hollywoodstunt van Justitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: