Beatles roepen op tot legalisatie marihuana

23 07 2012

Maandag 24 juli 1967, 9.00 uur (45 jaar geleden)

The BeatlesOp deze dag stond er een paginagrote advertentie in The Times waarin opgeroepen tot de legalisatie van marihuana. De advertentie was getekend door 64 zeer prominente Britten. Tot de ondertekenaars behoorden The Beatles en hun manager, Brian Epstein.

De advertentie was een reactie op de negen maanden gevangenisstraf die John Hopkins, oprichter van de International Times, de UFO Club en de 24 Hour Technicolour Dream, op 1 juni 1967 hadden gekregen voor het in bezit hebben van wiet. De volgende dag werd in allerijl een bijeenkomst belegd in de Indica Bookshop. Daarin stelde Steve Abrams van de drugsonderzoekinstelling SOMA voor om ruchtbaarheid aan de zaak te geven door een paginagrote advertentie te plaatsen.

Abrams zou de handtekeningen regelen, alleen de financiering van de operatie bleek lastig. Niemand van The Beatles was aanwezig in de Indica, maar mede-eigenaar Barry Miles van de boekwinkel belde Paul McCartney, die toezegde de advertentie te betalen.

Op 3 juni gingen Miles en Abrams op bezoek bij McCartney in Cavendish Avenue. McCartney hoorde hun plannen aan en zei dat alle Beatles en Epstein de advertentie zouden ondertekenen. Hij vertelde ze ook hoe ze de handtekeningen van de andere bandleden konden krijgen.

Op 23 juli, de dag voor de publicatie, maakte journalist Philip Oates in zijn Atticus-column in The Sunday Times melding van de advertentie. Achter de coulissen was de advertentiemanager van The Times, R. Grant Davidson, inmiddels koortsachtig bezig om te controleren of alle 64 mensen wel echt hun handtekening geplaatst hadden.

Davidson eiste bovendien betaling vooraf en Steve Abrams nam meteen contact op met Peter Brown op het kantoor van Brian Epstein. Even later ontving hij een cheque ter waarde van 1800 pond ten name van The Times, op dat moment tweemaal een modaal jaarsalaris.

McCartney had de financiering geheim willen houden in verband met eventuele negatieve publiciteit, maar dat bleek al gauw onmogelijk. De dag nadat de advertentie in de krant was verschenen, haalde het nieuws de Londoner’s Diary van de Evening Standard.

Binnen een week werden er vragen gesteld in het Lagerhuis en ontstond er een maatschappelijke discussie. Uiteindelijk zou dit leiden tot het versoepelen van de cannabiswetgeving in Groot-Brittannië.

Bron:The Beatles Bible

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: